Menu

Dakar

Wanneer u vanaf de havenuitgang de stad Dakar in gaat vindt u een relatief jonge stad met verschillende contrasten. Dakar is de hoofdstad van Senegal en werd in 1857 gesticht door de Fransen. In 1902 hoorde Dakar bij Frans-West-Afrika en van 1959 tot 1960 hoorde het bij Mali Federatie daarna hoorde het bij Senegal.
Vanaf de 16e tot 19e eeuw was Dakar door zijn ideale ligging een belangrijk centrum voor de slavenhandel. Vanuit Dakar werden er meer slaven naar Amerika verscheept dan vanuit enig ander afzonderlijke Afrikaanse haven.

Tijdens u bezoek aan Dakar kunt u naar het eiland Gorée met de boot. Het westelijke puntje van Afrika wordt gevormd door het schiereiland Cap Vert, dat zo’n 15 km de Atlantische Oceaan insteekt. Vanaf dit schiereiland dijt Senegals hoofdstad Dakar zich gestaag uit.

Er wonen naar schatting bijna 2 miljoen mensen en dit aantal groeit nog steeds. De dynamische Afrikaanse metropool trekt namelijk uit geheel Senegal, en ook uit landen uit de regio, talloze migranten, op zoek naar werk en welvaart.

Bezienswaardigheden in Dakar

  • Place de l’Indépendance. Dit plein is al 150 jaar lang het middelpunt van Dakar, vanaf de tijd dat het nog maar een dorp was. Aan of in de onmiddellijke omgeving van dit plein vindt u de meeste kantoren van banken en luchtvaartmaatschappijen. Vanaf het dakterras van het zeventien verdiepingen hoge Hotel Indépendance heeft u een mooi uitzicht over Dakar. Vanaf de oostzijde van het plein loopt de schaduwrijke Avenue Albert Sarraunt in de richting van het aan zee gelegen Pointe de Dakar.
  • De Avenue Pompidou vormde in de koloniale tijd het hart van de winkel- en zakenwijk, maar ligt er nu wat vervallen bij. Het is er echter nog steeds druk, met straatventers die van alles verkopen, bedelaars en tal van winkeltjes en cafés.
  • Rond de Avenue Pompidou, vooral ten zuiden ervan, vindt u een netwerk van zijstraatjes. Hierlangs staan fraaie koloniale huizen met prachtig stucwerk, balkonnetjes, binnenplaatsjes en met bougainville overgroeide muren.
  • Avenue André Peytavin ten westen van de kruising bij de Sandangamarkt gaat de Avenue Pompidou over in de Avenue André Peytavin. Hier komt u voorbij een aantal koloniale gebouwen van twee verdiepingen, met brede beschutte balkons op de eerste verdieping, die langs alle vier zijden van het huis lopen. In deze gebouwen zijn verschillende regeringsdepartementen gehuisvest. De Avenue eindigt bij de kliffen, van waar u een goed uitzicht heeft over de baai, de Anse des Madeleines.
  • Wanneer u rechtsaf slaat, komt u op de lange Route de la Corniche Quest, die naar de campus van de universiteit van Dakar en het strand van Soumbédioune leidt. Cathédrale du Souvenir Africain. Dit imposante bouwwerk biedt plaats aan tweeduizend rooms-katholieken; ernaast bevinden zich een grote tuin en een lagere school.
  • Grande Mosque. De Grande Mosque staat aan de Allées Papa Guèye Fall. De moskee is in 1964 gebouwd met financiële steun van koning Hassan van Marokko; de ontwerpers zijn geïnspireerd door de Mohammed V moskee in Rabat en de Maghrebstijl. Het is mogelijk om de hoge minaret te beklimmen, behalve op vrijdag, wanneer de moskee alleen toegankelijk is voor moslims om te bidden.
  • Medina. In de schaduw van de grote moskee, aan de noordwestzijde, ligt wat ooit de Afrikaanse wijk was, de Medina. Dit stadsdeel bestaat uit dicht opeengepakte lage huizen in een rechthoekig roosterpatroon.  Overdag doen handelaren en ambachtslieden druk zaken in hun kleine winkeltjes. ‘s Avonds zijn de donkere straatjes van de Medina vol met Dakarois, die hier elkaar op straat ontmoeten voor een babbeltje.
  • Institut Fondamental d’Afrique Noire. Het voormalige huis van Victoria Alberis staat op de hoek van de Rue Malavois en de Rue St. Germain. Het huisvest nu het historische museum en bevat voorwerpen uit de Afrikaanse prehistorie en Afrikaanse muziekinstrumenten.
  • Het eiland Gorée. Vanaf de Petite Corniche van Dakar kunt u Gorée zien liggen. De boot naar het eiland vertrekt vanuit de haven van Dakar, vlakbij de Boulevard de la Libéracion en het spoorwegstation. De boten vertrekken om het anderhalf uur voor de 20 minuten durende overtocht. Vanwege de gunstige ligging in de luwte van Cap Vert, in de grootste beschutte baai van West-Afrika, was Gorée de eerste plaats waar schepen uit Europa voor anker gingen. Later werden hier verse voorraden ingenomen voordat de schepen de Atlantische Oceaan overstaken.
  • Lac Rose. Niet ver van het dorp M’Boro ligt het spectaculaire roze meer. Het meer wordt bezocht door duizenden vogels die voedsel zoeken in het troebele, roze gekleurde water. Flamingo’s, lepelaars, pelikanen, reigers, sterns en allerlei soorten steltlopers bevolken dit rustige meer, en het is daarmee een essentieel onderdeel op het programma van iedere natuurfotograaf die door deze streken reist.

senegal-dakar-goree-gebouw-landschap-natuur   senegal-dakar-goree-gebouw-landschap-natuur-geiten  senegal-dakar-goree-gekleurd straatje

Beste tijd voor een cruise naar Dakar

De beste tijd om naar Dakar te gaan is van december t/m februari.

Algemene informatie over Dakar

Valuta
De valuta in Dakar, Senegal, is de CFA-frank. U kunt op veel plaatsen ook met Amerikaanse dollar en Euro’s terecht. Denk eraan dat de CFA-franc niet inwisselbaar is.

Haveninformatie
Cruiseschepen in Dakar meren aan bij terminal Mole 1, vanwaar het stadscentrum op ongeveer 1 ml (1,6 km) afstand ligt. Buiten de ingang van de haven staan ​​taxi’s klaar. De tarieven zijn goedkoop, maar vooraf onderhandelen over de taxiprijs wordt sterk aanbevolen. Pas op voor zakkenrollers en beveilig uw waardevolle spullen te allen tijde. Vanwege de hoge criminaliteit worden vooraf geboekte rondleidingen aanbevolen.

Senegal-dakar-haven-map.jpg   Senegal-dakar-haven.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
Vraag altijd toestemming wanneer u een foto van iemand wilt maken. Het is zeer onbeleefd zomaar te gaan fotograferen; dit vraagt om moeilijkheden!

Alle toeristen zijn rijk in vergelijking met de gemiddelde Senegalees, dus loop niet met uw spullen te koop. Laat uw waardevolle spullen aan boord, houdt u tas goed tegen uw lichaam, stop geen geld in uw achterzak en ga niet in smalle, donkere steegjes lopen. De Route de la Corniche, Avenue Pompidou, de Sandaga-markt en Place de Indépendance in Dakar staan bekend om de dieven.

De lokale bussen zijn erg goedkoop, maar vaak dan ook propvol en er bevinden zich heel wat zakkenrollers en tasjesdieven in deze bussen. Een taxi nemen is daarom veel veiliger. De officiële taxi’s zijn geel of zwart met oranje en staan bij de haven klaar, rijden door de straten van Dakar, wachten bij de grote hotels en bij her en der verspreide taxistandplaatsen. Er wordt van meters gebruik gemaakt. Zorg ervoor dat de chauffeur de meter aanzet en pas op voor de trucs om u een hoger bedrag te laten betalen.

Als visliefhebber heb je het goed in Dakar. Er zijn namelijk de meest bijzondere en lekkere visgerechten te vinden.
In Dakar kunt ook een typische touba koffie drinken. Dit is een koffie met een pittige verassing. Deze bonen zijn namelijk gemalen met djar, een afrikaanse peper, gemengd met veel suiker.

Wilt u liever gaan voor de old-school kaarten en brieven kan dat ook. Het hoofdpostkantoor van Dakar vindt u aan de Boulevard Pinet Laprade en is geopend van 08.00-16.00 uur van maandag t/m donderdag en van 08.00-13.00 uur op vrijdag. Een brief vanuit Senegal naar Nederland en België doet er vier tot zeven dagen over.

De meeste winkels zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 07.30-12.00 & 14.30-18.00 uur en op zaterdag van 07.30-12.00 uur. In de moderne winkels en supermarkten zijn vastgestelde prijzen; op de markten en de kleine winkels in het gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs en flink af te dingen (normaal gesproken tot een derde van de vraagprijs).

Er zijn drie grote markten in Dakar; de Tilènemarkt (aan de Avenue Blaise Diagne) is de meest Afrikaanse markt van Dakar en hier zijn amuletten en toverdrankjes te koop, tevens apenklauwen, fijngemalen antilopenhoorns en uilevleugels. De twee andere markten van Dakar zijn wat minder exotisch, maar zonder meer de moeite waard. De Sandanga-markt is de grootste markt van Dakar. De derde markt van Dakar, de Kermelmarkt  is de meest verwesterde markt en wordt vooral bezocht door de Europeanen die in Dakar werken.

Ontvang €40,-korting

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief zodat u geen cruise nieuws meer mist! U krijgt voldoende inspiratie voor uw volgende vakantie. En natuurlijk bent u als eerst op de hoogte van de nieuwe aanbiedingen. Tevens ontvangt u €40 korting op uw eerst volgende cruise bij het aanmelden van de nieuwsbrief!


Meld je aan